Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin

 
Tarihi
Coğrafi Yapısı
Sosyal Yapısı
Ekonomi
Eğitim
Sağlık
FOTOĞRAF GALERİSİ
 
 
AKÇAKOCA'NIN  TARİHİ

 
Tarih boyunca birçok medeniyetlere evsahipliği yapmış Akçakoca’nın ilk yerleşim tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber; bölgeye ilk gelenler M.Ö. 1200 tariklerinde Track ve Frickler’miş. Kimer ve İskit akımlarıyla zayıflayan Frick’ler Lidya’lılar tarafından ortadan kaldırılmışlar ve Lidya Krallığını kurmuşlardır.

M.Ö. 708 tarihinde Pers İmparatorluğu kurulmuştur. Bolu ve havalisi Karadeniz kıyılarında Abanutıkus, Sinope, Eolya, Heraclia, Kieros ve Dias şehirlerini kurmuşlardır.

M.Ö. 333 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender Dörtyol ovasında Persleri kesin yenilgeye uğratarak Anadolu’ya hakim olmuştur. Babilde M.Ö. 323 de ölünce hanedan dağıldı ve miras generalleri arasında bölüşülmüş; sekiz devlet kurularak Helenistik çağ başlamıştır..

M.Ö. 377 – 74 yılları arasında Bitinya Krallığının ilk kralı Bias ; merkezi ise, önceleri Astakos sonraları Nikomedia (İzmit) olmuştur. M.Ö. 91 – 74 de Bitinya tamamen Roma’ya verilmiştir. M.Ö. 74 de Roma Konsülü Lucullus Mihtridata mislime Karadeniz komutanı Cotta’ya Heracliea, Diapolis, Alaplı’nın yıkılmasını emretmiştir.

Potnos kralı Mithridatın donanması Karadeniz’de fırtınaya yakalanarak Melen çayına sığınmış, Diapolis üzerinden karadan Heraclia’ya gitmiş. Mithridat kuvvetlerinin bölgeden ayrılması ile Roma kuvvetleri Bitinyaya girmişler; Antonius Heraklia’yı Galat prensi Adriyotorikse vermiş, Latin kültürüne kalan bölgenin isimleri dahi değiştirilmiştir.

395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye bölünmüş, Doğu Bitinyaya Honoriat denilmiştir. Buranın merkezi Klodiopolis (Bolu), başlıca şehirleri Prusias (üskibi), Diapolis (Akçakoca) dır.

1204 yılında 4. Haçlı orduları İstanbul’a yerleşmişler, Latin İmparatorluğunu kurarak hüküm sürmüşlerdir. Ceneviz’ler Karadeniz kıyılarında yerleşerek daha önceleri kurulmuş olan Diapolis, Herakliea, Amesus şehirlerinde ticaret ve deniz siteleri kurarak mevcut kaleleri onarmışlardır. Akçakoca’daki kale Ceneviz Kalesi olarak anılıyorsa da burası çok önce Yunan göçmenleri tarafından kurulan Diapolis şehrine aittir.1261 yılında Bizanslılar Latin hakimiyetine son vererek tekrar egemenliklerini ilan etmişlerdir..

Akçakoca ve yöresine ilk Türklerin gelmeleri 1085 tarihinde başlar. 1077 – 1086 Anadolu’da Selçuklular zamanında 49 beylik kurulmuş; bunlardan İznik Beyliği (Bolu – Kocaeli – Bursa) Bitinya’yı içine alıyordu. Selçuklu Anadolu Devleti ,1255 de Moğol idaresine girmiş, 1308 de Mesut’un ölmesiyle son bulmuştur.

Bizans 1285 – 1338 yılları arasında zor günler yaşıyordu. Türk akınlarını durduracak güçleri yoktu. Bitinya’ya bağlı şehirlerin çoğu Türklerin eline geçiyordu. 1319 yılında Diapolis, 1323 yılında Prusias, 1324 yılında Kladiapolis şehirleri Orhan Gazi ve Konuralp tarafından ele geçirilmişler Osmanlı Beyliği sınırlarına katılmışlardır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölge Osman Gazinin silah arkadaşı olan Akçakoca Bey tarafından idare edilmiş, Bizanslıların verdiği Diapolis ismi Akçaşar olarak değiştirilmiştir. 18 yy. da Şar - Şehir olarak değiştirilmiş Akçaşehir adını almıştır. 1923 yılında Cumhuriyetin ilanıyla Teşkilatı Esasiye kanununa göre Bolu vilayet, Düzce kaza, Akçaşehir de nahiye olmuştur.

23 Haziran 1934 tarihinde bir nahiye iken ilçe haline getirilmiş ve bölgeyi zapteden Akçakoca Beyin ismine izafeten 1943'te Akçaşehir’in adı AKÇAKOCA olmuştur.

COGRAFİ YAPISI

Akçakoca, Batı Karadeniz coğrafi bölümünün en batısındadır. Düzce ilinin deniz kenarındaki tek ilçesidir. 41.05 derece Kuzey paraleli ile 31.07 Doğu boylamı üzerinde yer alır. TEM karayolu üzerinde Ankara’ya 270, İstanbul’a 235 km mesafededir.

  Bazı İl ve İlçelerin Akçakoca’ya Km. Olarak Uzaklıkları:

Amasra 106 Karasu 40
Ankara 275 Kastamonu 327
Antalya 701 Kdz. Ereğli 39
Bartın 179 Konya 549
Bolu 83 Muğla 762
Bursa 263 Nevşehir 551
Çanakkale 533 Safranbolu 220
Denizli 609 Sakarya 105
Düzce 37 Sinop 519
Edirne 480 Trabzon 900
İstanbul 243 Van 1465
İzmir 585 Zonguldak 90

  Yaklaşık 413 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Bu alanın takribi 218.000 dekarlık kısmı fındık bahçesi, 10.000 dekarlık bölümü sebzelik ve diğer tarım ürünlerinin oluşturduğu alan, 170.000 dekar alan ormanlık ve 15.000 dekar iskan alanıdır. İlçe 8 mahalle ve 43 köyden oluşmaktadır. Köylerin 5 tanesi Gümüşova ve Çilimli ilçelerine, 4 köy Kocaali İlçesine, 3 köy de Alaplı ilçesine yakın olduğundan ekonomik yönden bu ilçelere bağlı görülmektedir. Düzce merkez ilçesine 39 Km uzaklıktadır.
İlçe, Batı Karadeniz sahil kuşağındadır. 30 km’lik bir sahil şeridi, kilometrelerce uzanan kumluk ve doğal plajlarla doludur. Kent ise Sapak adı verilen Düzce-Ereğli asfaltının Akçakoca’ya saptığı yerden Ceneviz kalesi denen en batıdaki uca kadar 7 kilometreyi bulan uzun bir çarşı gibidir.  Aşağı ve Yukarı Mahalle ile Hacı Yusuflar ve Orhangazi mahalleleri Akçakoca’nın en eski yerleşim birimleridir. Bu dört mahalle Divan-ı Keramettin adıyla bilinen eski Akçakoca’yı temsil ederler. Kasaba ise 300 hektarlık bir alana yerleşmiştir. Güneyde Kaplandede (1168 m), Orhan dağları (905), doğuda Kurugöl sapağı (1066 m) ve Tonton Tepesi (1150 m) dir. Güneyde: Düzce merkez ilçesi ve Konuralp ilçesi, batıda Kocaali, doğuda Ereğli ilçeleri arasında 1050 km2  yüzölçümüne sahiptir.

  Jeolojik Durum
Dere, vadi tabanları alivüyon, yamaçların büyük bölümü silis formasyonu, tepelerin üst kısımlarında ise 3 jeolojik döneme ait kumlu, çakıllı tabakalar bulunmaktadır. Dağlar, deniz kıyısına paralel uzanır. Kıyılar girintili çıkıntılı değildir. Kıyılarda yüksek ve dik falezler görülür. Sahildeki kayalar su tarafından aşındırılarak yalıyarlar meydana gelmiştir. Çevre şist ve kristalin şistlerle kapılıdır. Doğu ve güneyde Paleozoik devre ve Tersiyer arazilerden ibarettir. Kalker ve kayaların erime ve aşınmasıyla irili ufaklı mağaralar meydana gelmiştir.

  Kaplan Dede dağının en yüksek tepesi (Dede) 1158 metredir. Doğu- Batı doğrultusundaki tepeler; Haciz (466 m.), Kaplan Dede (975m), Kurugöl Sapağı (1066m), Yörük Yatağı (960 m) dir.
Sığ kıyılar; Melenağzı, Edilli, Töngelli, Çayağzı, Akkaya iskeleleridir.
Depreme karşı sağlam zeminlidir. Akçakoca ve bölgesi birinci derecedeki deprem bölgesi dışındadır. Bilindiği kadarı ile şimdiye kadar herhangi bir deprem çöküntüsüne rastlanmamıştır. Son depremde bazı binalarda çatlaklar meydana gelmiş, çok az binada ise ağır hasar görülmüştür. Son Marmara ve Düzce depremleri de bunun kanıtıdır. Jeologlara göre eskiden Akçakoca üçüncü derecede deprem bölgesi içinde bulunuyordu. 2000-2001 yıllarında ise bazı jeologlar Akçakoca’yı ikinci derece deprem bölgesi içine koymaktadır.

  Bitki Örtüsü
Orman alanı 2077. hektardır. Çoğu bozuk koru ormanıdır. Ormanlarda %43 kayın, %0.8 Gürgen, %0.1 Kestane, %6 Meşe, %1 Kavak, %0.25 Ihlamur, %0,4 Çınar ağaçları bulunur. Topraklar erozyona maruzdur.

  Akarsular
İlçe sınırları içinde en büyük akarsu Melen çayı (110 km) olup, bu çay aynı zamanda Sakarya İli ile idari sınırı oluşturmaktadır. Çayağzı, Haciz, Orhan, Değirmenağzı Sarma deresi, Maşatlar (Akkaya) Deresi, (Bayhanlı-Akkaya arasında küçük dere) diğer önemli akarsuları oluşturur. Kısa mesafeli ve dik gelmeleri genellikle ulaşıma uygun olmamasının nedenidir. Sel karakteri gösterir. Doğudan batıya sıralanan akarsular şunlardır:
• Melen Irmağı
• Kalkın Deresi
• Darı Deresi
• Taşman Deresi
• Akdere Deresi
• Değirmenağzı Deresi
• Orhan Deresi
• Haciz (Deredibi) Deresi
• Döngelli Deresi
• Aftunağzı Deresi
• Küçük Dere
• Değirmendere (Soğuksu)
• Çakpelit Deresi

  İKLİM ÖZELLİKLERİ
Ilıman deniz ikliminin hakim olduğu ilçe, iklim bakımından Karadeniz ve Marmara Bölgesi arasında geçiş özelliği göstermektedir.
  Sıcaklık
Genellikle Batı Karadeniz iklimi etkisi altındadır. Türkiye’nin sıcaklık bakımından en ılıman bölgesindedir. Yıllık ortalama sıcaklık 13,6 derecedir.
En düşük sıcaklıklara Aralık ve Mart ayları arasında rastlanır. Bilgede şiddetli donmalara rastlanmaz.
  Rüzgar
Akçakoca’da hakim rüzgar kış aylarında lodos, Mayıs-Haziran aylarında karayel, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında poyraz olup, Temmuz-Ağustos aylarında rüzgar hızları diğer aylara oranla daha azdır.
  Güneşlilik
Gökyüzünün güneşlilik oranı yüzde olarak değişmektedir. Meteoroloji istatistiklerine göre; Temmuz %55, Ağustos %62, Eylül %51 oranında gökyüzü güneşle geçmiştir. Bu oran Aralık ayında %15’e düşmektedir. Ortalama en yüksek hava sıcaklıkları ise; Temmuz 28.5, Ağustos 28.4, Eylül 25.4, Aralık 9,8 derecedir.
  Yağış
  Her mevsimde yağışlı bir iklim görülür. Yağışlar genellikle sonbaharda, hatta kış aylarında diğer mevsimlere göre daha fazla düşer. Akçakoca’da en fazla yağış alan aylar; Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarıdır. Bu aylarda çoğunlukla kar ve karla karışık yağmur yağar. Kar uzun süre kalmaz. Ilık rüzgarın etkisiyle erir. Yağışların %60’ı bu aylara rastlar.

SOSYAL YAPISI

Sosyal Yaşantı:
İlçenin nüfus ve yerleşme özellikleri sosyal yapıyı da etkilemiştir. Kozmopolit ve dağınık yapı, sosyal denetim ve dayanışmayı büyük ölçüde olumsuz yönde etkilemiş ise de halkın ekonomik refahın artması, eğitim ve kültür düzeyinin yükselmesi ve özellikle  turizm olumlu yönde gelişmelere vesile olmuştur.
Genelde ilçe halkı artan ekonomik refahı ve dış turizmin etkisiyle iyi yaşamaya ve eğlenmeye düşkündür. Köyler her yönüyle şehir hayatının devamı gibidir.

Konut :
Orman içi dağ köylerindeki konutlar genellikle ahşap malzemeden oluşmaktadır. Bu nedenle; buralarda bir asırdan daha yaşlı meskene tesadüf edilmemektedir. Ancak ekonomik yapıdaki gelişme yapı malzemesi ve tarzını da etkilemiş ve betonarme yapı malzemesi köylere kadar girerek yaygınlaşmıştır. Meskenlerin hemen, hemen % 80’i katlı ve bahçelidir. Bahçelerin etrafı bölgede avlu veya daraba adı verilen tahta perdelerle çevrilidir. Meskenlerin hemen yanı başında hakim zirai faaliyet olan fındık bahçeleri başlar.
İlçe ve çevresinde giderek gelir ve refahın artması, ilçe sahillerinin deniz ve kum imkanlarıyla turizm yönünden elverişliliği ve önem kazanması ilçe merkezinin gelişip büyümesine ve günümüz yazlık amaçlı konut yapımına imkan vermiştir.

EKONOMİ

İlçemizin ekonomik faaliyetlerinde en önemli yeri fındık üretimi almaktadır. Diğer ekonomik girdilerimiz ise turizm, sanayi, inşaat, taşımacılık, balıkçılık, arıcılık vb. olarak sayılabilir.

İlçemizde 3 metal boru fabrikası, 1 tane de haddehane vardır. Bunlardan Ümran Boru 104.000 metrekare kapalı alan, 350.000 ton/yıl kapasite ile Türkiye’nin en büyük boru fabrikasıdır. Yine Çınar Boru, MMZ Onur Boru ve Ağır Haddecilik üretim kapasiteleri ve istihdam ettikleri personel ile ekonomimize büyük katkısı olan fabrikalarımızdır.

Ayrıca 250 insanımıza istihdam sağlayan 2 tane tekstil fabrikamız vardır.

İlçemiz Ticaret ve Sanayi Odasının 416, Esnaf ve Sanatkârlar Odasının 994, Demir ve Madeni Sanatkârlar Odasının 171, Şoförler Odasının 338, Ziraat Odasının yaklaşık 7000 aktif üyesi bulunmaktadır

Akçakoca’nın en büyük ekonomik girdisini sağlayan fındık üretimi, toplam 220.000 dekar alanda yapılmakta olup, yıllık 17.000 ile 36.000 Ton arası fındık üretimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca İlçemizde kasaplık tavuk üretimi yapan, yıllık 2.800.000 adet kapasiteli 200 civarı kümes mevcuttur.

İlçemizde 200 civarında teskereli balıkçı ve 41 adet ruhsatlı tekne mevcuttur. Denizimizde yıllık ortalama 600.000 kg balık avlanmaktadır. Hamsi başta olmak üzere mezgit, barbun, çinakop, istavrit, kalkan, palamut, tirsi, kefal en çok görülen balıklardır. İlçemizde alabalık üretimi de yapılmaktadır.

Büyükbaş hayvancılığı çok yaygın değildir. İlçemizde yaklaşık 3000 büyükbaş hayvan varlığı mevcuttur.

Arıcılık İlçemiz için önemli tarımsal faaliyetlerden biridir. Yaklaşık 9000 kovanda yıllık 125.000 kg civarı bal üretimi yapılmaktadır. Çilek, armut, elma gibi meyvelerin yetiştiriciliği yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.

Deniz ve yeşilin iç içe olduğu Akçakoca’mız yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerindendir. İlçemizde 4 Turizm İşletme Belgeli tesis ve 28 Mahalli İdarelerden Belgeli konaklama tesisi ile çok sayıda pansiyon mevcuttur. İlçemizde ayrıca çadır ve karavan üniteleri de turizme hizmet vermektedir.

EĞİTİM

İlçemizde ilköğretim bölümünde 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında 8'si merkezde, 10'i köylerde 18 ilköğretim okulu bulunmaktadır. "Taşımalı Eğitim-öğretim Kapsamında" 39 köy okulumuzdaki 891 öğrenci ile 9 taşıma merkezi okulla taşınmaktadır. 4396 öğrenci,  25 İdareci, 260kadrolu, 34 sözleşmeli 294 öğretmen ile öğrenimlerini devam ettirmektedirler.

Orta öğretim de ise merkezde, bir lise (1969), bir Ticaret Meslek ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi (1978), bir Anadolu Teknik - Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi (1981), bir Kız Meslek Lisesi (1986), bir İmam Hatip Lisesi (1993),bir Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi (2001), bir Anadolu Lisesi (2002), bir Anadolu Öğretmen Lisessi (2007) Kız Meslek Lisesi bünyesinde bir Pratik Kız Sanat Okulu (1967), 1958 öğrenci ve 117 öğretmenle öğrenimlerini devam ettirmektedirler. İlköğretim ve ortaöğretimde toplam 7142 öğrenci eğitim ve öğretime devam etmekte olup öğretmen sayısı 379'dur.
Okul öncesi eğitim kurumu olarak Milli Eğitime bağlı, 4, 5 ve 6 yaş gruplarında toplam 177 öğrenci ve10 öğretmenle eğitim veren 3 anaokulumuz mevcuttur.

Anasınıfı bulunan okul sayımız 21 olup, 601 öğrenci, 11 kadrolu, 14 sözleşmeli ve 2 ek ders ücretli öğretmen ile eğitime devam etmektedir.
İlköğretimde toplam 250 derslik, ortaöğretimde toplam 113 derslik olmak üzere ilçede toplam 363 derslik vardır.
Birleştirilmiş İlköğretim okullarımız dışında 12 İlköğretim Okulumuzda bilgisayar laboratuarı mevcut olup 130 adet bilgisayar vardır. 8 Lisemizde de bilgisayar laboratuarı mevcut olup 80 adet bilgisayar vardır.

İlçemizde 4 yıllık Düzce Üniversitesi'ne bağlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu ile 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu vardır.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulunda 447 öğrenci lisans eğitimi,  17 öğrenci lisansüstü eğitim almakta olup 11 akademik personel görev yapmaktadır.

Meslek Yüksekokulunda gündüz ve gece olmak üzere İşletme, Muhasebe, Dış Ticaret, Turizm ve Otel İşletmeciliği olmak üzere 4 ayrı programda toplam 614 öğrenci, 8 akademik personel mevcuttur. Yüksekokullar Düzce Üniversitesi Akçakoca yerleşkesinde akademik ve idari faaliyetlerini sürdürmektedir.

Halk Eğitim Faaliyetleri: İlçemizde vatandaşlarımıza ve gençlerimize değişik alanlarda bilgi ve beceri kazandırarak boş zamanlarını faydalı aktivitelerle değerlendirmek amacıyla Halk Eğitimi çalışmaları önem verilerek yürütülmektedir.
Nitekim 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında şimdiye kadar, muhtelif dalda 165 adet kurs açılarak, bu kurslarda 15157 vatandaşımıza yeni bilgi ve beceriler kazandırılmıştır ve faaliyetler sürdürülmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi : 1991 yılında kurulan Çıraklık Eğitim merkezi 2009-2010 Eğitim yılında 29 meslek dalında 90 adet çırak ve 41 kalfa öğrenci ile 5 öğretmenle eğitimine devam etmektedir.

Öğretmenevi : İlçemizde 7 katlı 200 yatak kapasiteli bir de öğretmenevi bulunmaktadır.

Kütüphane Durumu: İlçemiz Kültür Bakanlığımıza bağlı 1 Halk Kütüphanesi faaliyette olup, kütüphanede 9760 adet konularına göre hikaye ve roman türü eserler mevcuttur. Diğer yandan ilçe Lisesinde 5275, Endüstri Meslek Lisesinde 945, Kız Meslek Lisesinde 1657, Ticaret Meslek Lisesinde 1199 periyodik eser, ansiklopedi ve kitaptan müteşekkil kitaplıklar öğrencilerimizin yararlanmalarına açık bulunmaktadır.

Spor Faaliyetleri : İlçe gençliği sporun her çeşidine yatkındır. İlçede 1100 kişilik çim menşeli, tribünlü 1 futbol stadyumu, 250 kişilik 1 kapalı spor salonu mevcut olup, Aktaş, Kınık,Uğurlu köylerinde valeybol/basketbol sahası, Döngelli, Çayağzı, Uğurlu, Kurukavak, Ortanca ve Melenağzı köylerinde futbol sahaları mevcuttur. Gençliğin spora yönelmesi için Kaymakamlığımızca zaman zaman çeşitli dallarda muhtelif organizasyonlar düzenlenmektedir.

SAĞLIK

6 Temmuz 2005 tarihli ve 25867 sayılı resmi gazetede yayınlanan "Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde, ilçemizde Kasım 2005 tarihinden itibaren Aile Hekimliği sistemine geçilmiş olup, 13 Aile Hekimliği birimi ve 1 Toplum Sağlığı Merkezi Tabibliği kurulmuştur.

İlçemiz Devlet hastanesi 2001 yılında 18336 M² lik bir arsa üzerine kurulmuş olup, bina yerleşim alanı 4859 M² dir. 100 yatak kapasitesine sahip olan hastanemiz halen fiili 50 yatak ile 2. basamak sağlık hizmeti vermektedir.

2'si merkezde 2'si köylerde 4 sağlık ocağı vardır. 2004 yılı kasım ayında hastanemiz Yardım Derneği tarafından bahçe içerisinde 375 m²'lik alan üzerinde 11 yatak kapasiteli Diyaliz ünitesinin inşası bitirilmiş olup, 2004 yılı Ekim ayından beri hizmet vermektedir.
Hastanemizde üç adet ameliyathane mevcut olup, ikisi donanımlı ve faal durumdadır. Lokal vakalar için üçüncü ameliyathanenin bu sene faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. İki adet doğum odası mevcuttur. Ayrıca 2001 yılında 112 Hızır Acil Servis Devlet hastanesi bünyesinde kurulmuştur.
Mevcut sağlık teşkilatımıza ilaveten halen ilçemizde 6 serbest diş tabibi, 10 eczane faaliyet göstermektedir.

 



Copyright © 2011 --- Her Hakkı Akçakoca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne aittir
Tasarım & Kodlama : Kamil ÇAĞLAR& Akın ATALAY